De Griekse premier Tsipras verwacht snel een akkoord te sluiten met de geldschieters over nieuwe financiële steun. Maar de Duitse regering heeft zijn twijfels of dat lukt voor de deadline. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Nein, nein en nog eens nein. De Duitse regering betwijfelt of het mogelijk is dat Griekenland met zijn schuldeisers voor de deadline van 20 augustus een akkoord weet te bereiken over een derde pakket noodleningen. Dat meldt de Duitse tabloid Bild op basis van anonieme functionarissen binnen de regering.
Volgens de functionarissen is er nog te veel onzekerheid over de hervormings- en privatiseringsmaatregelen die het Griekse parlement moet hebben goedgekeurd voor de deadline. En daarnaast moeten zes nationale parlementen in de eurozone, waaronder die in Duitsland, ook akkoord gaan met de bailout. Griekenland moet op 20 augustus 3,2 miljard betalen aan de Europese Centrale Bank op aflopende staatsleningen. Zonder een bailout of een tweede overbruggingskrediet zal Griekenland niet kunnen aflossen.
2. Duitse fabrieksorders zijn in juni in een onverwacht hard tempo gestegen. In juni stegen orders met 2,0 procent vergeleken met mei dankzij sterke buitenlandse vraag, met name van buiten de eurozone. Economen hadden gerekend op een stijging van 0,3 procent. De waarde van de orders bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De cijfers geven hoop dat de Duitse economie wat harder kan gaan groeien. Conjunctuuronderzoeken zoals de Economische Sentiment Index van de Europese Commissie wijzen er al een tijdje op dat de groei van de Duitse economie steeds blijft haken rond de 1,5 procent.
3. Volgens een tamelijk negatief artikel in de Britse krant The Telegraph zal Saudi-Arabië de prijzenoorlog in de oliesector verliezen van de Amerikaanse schalie-olie producenten. In het artikel wordt erop gewezen dat de markt voor het jaar 2020 een olieprijs voor de Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate (de Europese en mondiale benchmark is Brent) heeft ingeprijsd van 62 dollar per vat. En bij die prijs kan de Saudische staat niet overleven.
Het koninkrijk gebruikt zijn olierijkdommen om de begroting voor 90 procent te financieren en bij een prijs lager dan 106 dollar per vat zal de begroting een tekort laten zien. Daarom moet de staat nu obligaties uitgeven om de zoethoudertjes voor de bevolking – zoals patronage, een verwaarloosbare belastingdruk en spotgoedkope energie – te financieren.
Daarentegen zullen er in Amerika zeker wel wat schalie-olie-boeren kunnen omvallen, maar hun plek zal worden overgenomen door producenten die leaner en meaner zijn. En iedere keer als de olieprijs stijgt, bijvoorbeeld door mogelijke sociale onrust in Saudi-Arabië, zullen de Amerikaanse producenten de productie direct opschroeven. Met andere woorden: de sterke neerwaartse druk op de olieprijs blijft aanwezig, tenzij Saudi-Arabië of andere OPEC-landen de handdoek in de ring gooien en de productie verlagen.
4. Er bleef donderdagochtend niet veel heel van de beurskoers van de noodlijdende technische dienstverlener Imtech. De koers daalde rond de klok van 10 uur met meer dan 50 procent naar een dieptepunt van 0,97 euro. Dat was een gevalletje daarheen en weer terug. Het was namelijk de eerste keer sinds het najaar van 2014 dat Imtech weer een pennystock is met een koers onder de 1 euro.
De aanleiding voor de koersval waren analisten die genadeloos hun koersdoel verlaagden naar 10 cent, omdat de technische dienstverlener weer financieel aan de rand van de afgrond balanceert. Imtech meldde donderdag dat het nog steeds geen geldschieters heeft gevonden voor noodfinanciering.
5. De handel in kunstmestproducent OCI is donderdagochtend stilgelegd na berichtgeving dat het bedrijf dichtbij een fusie is met de Amerikaanse rivaal CF Industries. Volgens persbureau Bloomberg, dat anonieme bronnen aanhaalt, zou een deal nog deze week kunnen worden gesloten, maar kunnen de onderhandelingen desalniettemin nog steeds vastlopen. De fusie zou inhouden dat de twee bedrijven hun kunstmestproductie bundelen en dat OCI’s activiteiten in Egypte en Algerije niet opgaan in het fusiebedrijf.
6. Het obligatieaankoopprogramma van de ECB van 1,1 biljoen euro werkt, maar we moeten alleen nog geduldig wachten op het daadwerkelijk stijgen van de inflatie. Dat heeft ECB-bestuurslid Bostjan Jazbec gezegd in een interview met Bloomberg. "Monetair beleid werkt met vertragingen en we moeten geduldig wachten op de resultaten", aldus Jazbec.
De inflatie kwam in juli uit op slechts 0,2 procent, maar dat was vooral het gevolg van de hernieuwde daling van de olieprijs. Zonder energie en voedsel bedroeg de inflatie 1,0 procent, het hoogste niveau in een jaar tijd en boven het bodemniveau van 0,6 procent dat eerder dit jaar werd bereikt. Jazbec zei verder dat als de inflatie (dus inclusief energie en voedsel en energie) niet richting de 2 procent gaat het obligatieaankoopprogramma langer kan worden voortgezet na september 2016, de datum dat de aankopen in principe zullen worden gestaakt.
7. Europese beurzen noteerden aan het einde van de ochtend onveranderd. Beleggers zijn in afwachting van de Amerikaanse banencijfers van aanstaande vrijdag, die van grote invloed zijn op wanneer de Fed de rente gaat verhogen. Economen verwachten dat er in juli 212.000 banen bijkwamen, een cijfer waar de Fed tevreden mee zal zijn en een renteverhoging in september zeker mogelijk maakt.
Voor de handelsweek staan de meeste Europese beurzen op nette weekwinsten van rond de 2 procent. De AEX moet daarentegen genoegen nemen met een voorlopige weekwinst van een procent. Met een stand van 500,90 punten stond de AEX ruim 5 punten onder de top van 20 juli, toen beleggers nog euforisch waren dat de Griekse crisis tot bedaren was gekomen. Sindsdien hebben beleggers zich zorgen gemaakt over zwakke groei van de wereldeconomie. Beleggers zijn echter wat minder ongerust geworden na een aantal meevallende Amerikaanse macrocijfers deze week.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl